Get Adobe Flash player

Családi egyensúly támogatása a gyermekvédelemben

2020. október 1. és 2021. szeptember 30. között zajlott a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával Családi egyensúly támogatása a gyermekvédelemben c. projektünk (BM-20-E-0013).

 

A program a BM-17-E-0017 és BM-18-E-0018, valamint a BM-19-E-0027 sz. programok folytatása.

 

A modellprogram keretében olyan „új” eszköz/eszközrendszer teremtése a cél, amely alkalmas a szülői kompetenciák széles körű erősítésére, többoldalú fejlesztésére 6 pillérre épülve: 1) kapcsolati problémákkal küzdő, válófélben lévő vagy elvált szülők és gyermekeik támogatása; 2) pszichoszociális fogyatékossággal és szenvedélybetegséggel küzdő szülők és gyermekeik támogatása; 3) közösségfejlesztés; 4) családterápiás, mentálhigiénés komplex segítségnyújtás; 5) kiemelés megelőzése és a sikeres hazagondozás komplex támogatása; 6) gyermekvédelem társadalmi láthatóságának növelése.
A modellprogram 2 család- és gyermekjóléti központ bevonásával, 1 gyermekvédelmi szakszolgáltatáshoz kapcsolódó civil szervezet bevonásával szakellátási szintéren, és 1 általános iskolai kollégiumi szintéren civil szervezet képviseletében (4 modellhelyszín), és 2 mentálhigiénés szolgáltatásokat, komplex gyermekvédelmi/szociális programot nyújtó civil szervezet részvételével valósul meg.

 

Jelen tanulmánykötetünkben (pdf) a modellhelyszíneken zajlott szakmai programokat és azok mentori tapasztalatait mutatjuk be, majd a komplex kutatási módszertanra épülő helyszíni látogatások és mérések kutatói tapasztalatait ismertetjük.

 

 

Kategória: Kiadványok