Get Adobe Flash player

A szülőség támogatásának új útjai a gyermekvédelemben

A Rubeus Egyesület A szülőség támogatásának új útjai a gyermekvédelemben címmel valósított meg egy modellprogramot a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiáról szóló (2013-2023) 1744/2013. (X. 17.) Korm. határozat megvalósítása, 8.2.3. Konfliktusok és az erőszak megelőzése, kezelése; D. A család védelmi funkciójának növelése alpont alatt.


A program a BM-17-E-0017 és BM-18-E-0018 számú projektünk folytatása. A modellprogram keretében olyan új eszközrendszer teremtése volt a célunk, amely alkalmas a szülői kompetenciák széles körű erősítésére, többoldalú fejlesztésére 3 pillérre épülve: 1) intenzív családgondozás; 2) közösségfejlesztés; 3) családterápiás, mentálhigiénés komplex segítségnyújtás.
A megvalósulás helyszínei a következők voltak: Budapest, II. kerület; Szekszárd; Szombathely család- és gyermekjóléti központjai, valamint a Tapolcsányi Általános Iskolai Kollégium. Együttműködő partnerünk a Gyermekhíd Alapítvány (Vásáry Tamás Alapítvány), amely komplex mentálhigiénés támogatási csomagot dolgozott ki és nyújtott többek között a fővárosi modellhelyszínek számára.
Jelen tanulmánykötetünkben (pdf) a modellhelyszíneken zajlott szakmai programokat és azok mentori tapasztalatait mutatjuk be, majd a komplex kutatási módszertanra épülő helyszíni látogatások és mérések kutatói tapasztalatait ismertetjük.

Kategória: Kiadványok